Vanwege de inspanningen op het gebied van inclusief ondernemen is Vokube
Kunststofbewerking in Wehl nu als ambassadeur verbonden aan de campagne ‘Unieke
Achterhoekers aan het werk’. Op de foto (van links naar rechts):
Frank van Es (accountmanager WSPA), Floris Volman en Marieke Volman
(eigenaren Vokube Kunststofbewerking) en Thea Brinkhuis (manager WSPA).
Het is voor Vokube Kunststofbewerking lastig om aan geschikte medewerkers te komen. Voor de functies bij het specialistische bedrijf bestaat namelijk geen standaard opleiding. Daarom worden werknemers intern geschoold. “We investeren graag in mensen”, zegt eigenaar Floris Volman. “Daarbij richten we ons ook op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”
Vokube Kunststofbewerking bestaat 21 jaar. De onderneming van Floris en Marieke Volman verhuisde vorig jaar van bedrijventerrein De Huet in Doetinchem naar A18 Bedrijvenpark in Wehl waar het meer groeimogelijkheden heeft en prima bereikbaar is. Vokube kunststofbewerking produceert en levert kunststof producten en halffabricaten voor uiteenlopende branches, zoals industrie- en machinebouw, display & reclame, food & horeca en de interieur- en standbouw. Het gaat om seriematige werkzaamheden en enkelstuks. Een mooie referentie is het gouden koffertje van het televisieprogramma Miljoenenjacht. Voor dezelfde opdrachtgever zijn al verschillende awards vervaardigd voor amusementsprogramma’s van de commerciële en publieke omroepen zoals Dance, Dance, Dance.
Vokube Kunststofbewerking beheerst vele bewerkingen met kunststof. De technieken bestaan onder andere uit frezen, lasersnijden, buigen, lijmen en polijsten. Daar komen geavanceerde, computergestuurde machines aan te pas, maar het gaat vooral bij kleine aantallen ook om handmatig vakwerk. En juist daar bestaat geen opleiding voor. “Mensen met technisch inzicht zijn er geschikt voor”, weet Floris Volman. “Ze moeten stappen vooruit kunnen zetten, inventief zijn en in oplossingen denken. Leergierige en gemotiveerde kandidaten krijgen voorrang, want daar hebben we goede ervaringen mee.” Onbekend maakt onbemind, zo merkt men bij de onderneming. “Als mensen hier hebben rondgekeken worden ze vaak enthousiast. Wat gaaf, hoor je dan.”
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen ook kansen bij Vokube Kunststofbewerking. Het team telt momenteel twee medewerkers uit die doelgroep, verhoudingsgewijs een relatief hoog percentage. Voor Floris Volman is dat geen enkel probleem. “Iedereen heeft zijn nukken of beperkingen, hoe je het ook wil noemen. Dat is bij ons niet leidend. We kijken naar wat mensen wel kunnen. Waar hun talenten liggen en die proberen we verder te ontwikkelen. We geven niet snel op. Als het dan lukt, geeft dat veel voldoening. Mensen die een baan hebben en meedoen, maken een bepaalde groei door. Dat helpt echt.”
Vanwege de inspanningen op het gebied van inclusief ondernemen is Vokube Kunststofbewerking nu als ambassadeur verbonden aan de campagne ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’. “Het is mooi om te zien hoe dit bedrijf haar sociale gezicht laat zien”, vertelde Thea Brinkhuis, manager van WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA) tijdens de uitreiking van het bordje. “Werkgevers zoals Vokube verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Het helpt bij onze missie dat inclusief ondernemen als normaal wordt beschouwd”, benadrukte accountmanager Frank van Es van WSPA. Floris en Marieke Volman waardeerden de erkenning. “We zien het als een uitdaging om mensen met een achterstand een baan en daarmee een nieuwe kans te geven. Jurgen werkt hier inmiddels al zes jaar en heeft zich enorm ontwikkeld. Hetzelfde hopen we met Melvin te bereiken, die is hier in februari gestart en maakt ook al stappen. Daar doen we het voor.”
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.