Houthandel Nijweide ziet medewerkers met hulpvraag opbloeien

‘Wij staan er open voor en vinden het heel normaal’

Houthandel Nijweide is een mooi bedrijf met een rijke historie. Constantijn Schreiber nam de onderneming vier jaar geleden over en zorgde voor een nieuwe impuls. Dat resulteerde in uitbreiding van de dienstverlening en het bieden van kansen aan medewerkers met een hulpvraag. Dat laatste vindt de ondernemer zelf niet zo bijzonder. “Wij staan er open voor en vinden het eigenlijk heel normaal.”

Daar was wethouder Elvira Schepers het niet helemaal mee eens. “Ik snap wat je bedoelt, maar ik vind het wel heel bijzonder. Jullie steken je nek uit en zijn een voorbeeld voor andere werkgevers. Mensen krijgen hier kansen die ze elders niet krijgen. Dat verdient waardering en daarvoor wil ik je enorm bedanken.” De wethouder was onlangs samen met accountmanager Remco Hakstege van WerkgeversServicepunt Achterhoek op bezoek bij Houthandel Nijweide aan de Kottenseweg in Winterswijk. Ze reikten naast een mooie bos bloemen een bordje uit dat hoort bij ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’. Het bedrijf mag zich nu officieel ambassadeur van de campagne noemen. Ook Jan Bent, voorzitter van Ondernemers Buitengebied Winterswijk (OBW), was erbij aanwezig. Naast Constantijn Schreiber werd zijn vrouw Maaike eveneens werkzaam bij de onderneming in het zonnetje gezet.

Op de grens van de buurtschappen Brinkheurne en Kotten in de gemeente Winterswijk is sinds 1866 Houthandel Nijweide gevestigd. Hier wordt al bijna 160 jaar hout gezaagd, vroeger geheel handmatig. Tegenwoordig gebeurt het voornamelijk machinaal. Het verwerkte hout wordt als planken, balken en rondhout verkocht aan o.a. bouwbedrijven, zzp’ers en consumenten in Nederland en Duitsland. Het kan op locatie worden opgehaald of worden getransporteerd. Vrij snel nadat Constantijn Schreiber het bedrijf overnam, is de onderneming uitgebreid met een bosbouwtak. Met dat laatste was Constantijn al actief en waren er al contacten met Houthandel Nijweide. Sindsdien onderscheidt het bedrijf zich met een sociale aanpak. Ook mensen met een hulpvraag krijgen de kans om als medewerker aan de slag te gaan. Inmiddels hebben op deze manier vier medewerkers er een plek gevonden. “Het zijn meestal succesverhalen, al gaat het niet altijd goed”, weet Remco Hakstege. “Als het niet lukt, is het in ieder geval wel geprobeerd. Met veel geduld mag ik wel zeggen. We kunnen altijd aankloppen met kandidaten, dat is heel prettig.” Constantijn en Maaike (die zelf ook deels voor de begeleiding van de kandidaten zorgt) hebben er een goed gevoel bij. “Mijn ouders waren actief voor een zorgboerderij in Vorden. Daar zorgden ze voor de begeleiding van cliënten met een hulpvraag als achterwacht. Het is me dus met de paplepel ingegoten”, aldus Constantijn. “Iedereen is hier welkom, we maken geen verschil. Dat doen we vanuit sociaal oogpunt maar tevens vanwege de arbeidskrapte.” Hij ziet dat de medewerkers die extra begeleiding nodig hebben, opbloeien. “We kijken naar wat mensen kunnen. Ze maken echt stappen en zijn echt onderdeel van het team, heel mooi om te zien.” Het geeft ook Maaike veel voldoening. “Ze functioneren prima en voegen allemaal, ieder op hun eigen manier, iets toe. En ze zijn heel loyaal. Het brengt ons als bedrijf veel goeds, daarom gaan we zeker op de ingeslagen weg verder.” Het is zelfs de bedoeling om in de toekomst dagbesteding aan te bieden bij Houthandel Nijweide.

Fotobijschrift: Wethouder Elvira Schepers, Maaike en Constantijn Schreiber en Remco Hakstege op het terrein van Houthandel Nijweide.