Theo Lendering (links) en Frank te Hennepe van ARA ontvangen het bordje en een bos bloemen van wethouder Joop Wikkerink (rechts) van de gemeente Aalten.
ARA heeft een sociaal karakter: ‘Ik krijg de ruimte om mezelf te ontwikkelen’
Apparatenfabriek ARA is in verschillende markten actief met plaatwerk, elektronica, elektrotechniek en modulebouw. Het bedrijf in Aalten heeft een hoog ambitieniveau. Dat zie je terug in een sterke betrokkenheid bij klanten en medewerkers. “We willen een fijne werkomgeving bieden. Medewerkers krijgen bij ons alle kans zich te ontwikkelen. Dat geldt ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, vertellen Frank te Hennepe en Theo Lendering.
Een sociaal bedrijf, zo mag je ARA beslist noemen. Je moet goed voor je mensen zorgen, is het uitgangspunt. Natuurlijk zijn ze er niet vies van om geld te verdienen, maar dat is zeker niet het enige doel. “We willen graag één van de beste werkgevers van Aalten zijn”, geeft algemeen directeur Frank te Hennepe aan. “Dat werkt aan alle kanten positief”, vervolgt Theo Lendering, manager HRM & QA. “Het zorgt voor een prettige werksfeer, je bindt mensen en je bent aantrekkelijk voor nieuwe medewerkers.” Dat laatste wordt aan de hand van een voorbeeld duidelijk. De onderneming had onlangs drie vacatures: een poedercoater en twee ervaren lassers. “Gezien de krapte is het in de huidige markt moeilijk om aan deze mensen te komen. Wij konden het vrij snel invullen, daar zijn we uiteraard erg blij mee.”
Medewerkers zitten goed in hun vel als ze de mogelijkheid krijgen om zich te ontwikkelen, zo weten ze bij ARA. Scholing hoort daarbij en wordt gestimuleerd door met medewerkers een persoonlijk ontwikkel- en opleidingsplan af te stemmen. Het zorgt voor groei. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen zich ontplooien, ze hebben een dienstverband of zijn gedetacheerd via Laborijn. Het gaat inmiddels om zes personen. “We hechten waarde aan inclusiviteit. Kijken altijd naar de kansen. Dat levert veel op, zo leert de ervaring. Al gaat het soms ook wel eens mis en houdt het na de proefplaatsing op.”
Luuk Bannink is sinds september 2021 gedetacheerd bij ARA. Hij bekleedt de functie van operator en doet dat erg goed. “Door mijn reumatische klachten was het voor mij moeilijk om vast werk te vinden, werkgevers vonden het risico te groot. Onder de veilige paraplu van Laborijn kan ik mijn werk doen en dat geeft mij rust.” Hij voelt zich bij ARA helemaal op zijn plek. “Ik weet wat ik kan en wat mijn grenzen zijn. Daar wordt rekening mee gehouden. Het bedrijf ziet mij niet als iemand van Laborijn, maar als een eigen werknemer en ik krijg de ruimte mezelf te ontwikkelen.” Hij heeft een duidelijke boodschap voor bedrijven: “Stel je open voor mensen van Laborijn. Geef ze vertrouwen en behandel ze als je eigen personeel. Daar krijg je heel veel voor terug!”
Meer weten over inclusief werkgeverschap? Neem contact op met het WerkgeversServicepunt Achterhoek!